zondag 8 juni 2014

Cocina - gazpacho

Mooi weer = gazpacho weer! 

Er gaat niets boven een heerlijke koude Spaanse tomaten-groentensoep op een warme dag, zoals vandaag! Heerlijk als lunch of als amuse of voorgerecht bij het diner. Het blijft wel altijd zoeken naar de juiste verhoudingen.

Je neemt (...in principe, dus):

2 goede, lekker rijpe, tomaten, een half ui, een rode paprika, een flink stuk komkommer en een klein teentje knoflook. Snij de groenten in grove stukken en stop deze in de blender. Voordat je de blender z'n werk laat doen, voeg je twee glazen water toe, twee (echt) flinke scheuten olijfolie, beetje zout en peper en een ietsje balsamico-azijn. Voeg ook twee sneetjes (oud) brood toe. Zet de blender aan het werk en - vergeet niet te proeven - voila, een heerlijke zomerse gazpacho voor ongeveer twee personen.  

Is de soep te dun naar je zin, voeg meer brood bij. Hoe meer brood je toevoegt, hoe meer je op weg gaat naar het maken van een salmorejo, de gebonden variant van de gazpacho. Je kunt een salmorejo drinken, maar het is ook heerlijk om 'm als dip te gebruiken en er lekker vers brood in te dopen.

Om de gazpacho echt af te maken kun je nog wat tomaat, ui, paprika en komkommer in heel fijne stukjes snijden. Serveer deze apart in schaaltjes naast de borden of kommen gazpacho, zodat je de groenten naar smaak kan toevoegen. Eet smakelijk!

1 opmerking: